mandag, desember 17, 2007

En uke til jul.


Her er en jule- blomsterkurv som vi fant hos vår lokale gartner for et par dager siden. Minner om sangen: "Det hev ei rosa sprunge ..... midt i den kalde vinter", julens midtpunkt og store under: Gud ble menneske, som et lite og hjelpeløst barn - født under de samme kår som vi. Dette blir vi aldri ferdig med å undre oss over. ".. kvi du såleis koma må!"

I går kveld var jeg på førjulskonsert i kirka vår. Det var fint med korpsmusikk og juletoner. Høydepunktet var et flott potpurri av de mest kjente julesangene - med fine musikalske overganger mellom hver sang - og hvor vi fikk være med å synge selv. Jeg virkelig elsker disse flotte sangene, som vi jo lærte allerede som barn. Synd og tragisk hvis dette skal bli borte fra skole og barnehage. (Politisk meningsytring!) Det er kanskje ikke alle døpte barn som lærer dem hjemme! Det er virkelig en viktig del av vår kulturarv. Kan noen ha vondt av å få med seg det?Da vi var på Kypros i november/desember 2005 tok jeg dette bildet utenfor klosteret i Aiya Napa. På Kypros er virkelig julen noe som markeres synlig utendørs, også med kristne symboler. (Det samme gjelder for påsken.) Jeg syntes denne var så vakker. (Får prøve å ta et enda bedre bilde av den hvis jeg kommer dit igjen på samme tid av året.)

Kypros var jo det første stedet Paulus og Barnabas kom til på den første misjonsreisen. Barnabas var fra Kypros.Det er ikke kommet snø hos oss enda, men vi har hatt det skikkelig kaldt en periode nå, d.v.s. mange minusgrader, slik at alt ute er helt hvitrimet. La oss kose oss med noen minner fra "snøen som falt i fjor". Snø er et fantastisk element (det også). Tenk på den variasjonen som er i naturen: elementene, farvene, formene, lys/mørke. Det er ikke rart at menneskene elsker det vakre. Vi er jo ikke så verst skapt selv heller. Faktisk det fineste Gud har skapt! For vi er ikke bare materie, men også sjel og ånd.
En liten smakebit av den vakre naturen i vår kommune. Dette er Tovdalselva, som er fredet i den nedre delen. Her er flere fosser, hvor det er laget laksetrapper (og satt ut lakseyngel). Nærmeste fossen for oss er Teinefossen, som er et yndet motiv for malere. Der bader de unge om sommeren, virkelig en spennende og morsom badeplass. Ellers er det rikelig med badeplasser langs det meste av elva, både sandbanker, kulper og stryk. Du kan lett få følelsen av at du eier hele elva. (Når du har en flott badeplass for deg selv).
Sannelig, Sørlandet er ikke bare kyststripa nei!
Sist uke var jeg tre dager i Vestfold på besøk hos datter med mann og tre barnebarn. En viktig post på programmet var pepperkakebaking. Bildet er fra i fjor. Jeg hadde glemt fotoapparatet denne gangen. Vi koste oss med kjevling og pynting i flere timer - fordelt på to dager. Minstmann fylte ett år i november, så han fikk ikke være med på moroa. Men neste år blir det nok pepperkakebakedebut for han også.

Da er det bare å få bakt de siste kakene, sendt noen pakker og skrevet noen julekort, så blir det nok jul i år også - min første som hjemmeværende uten barn. Det føles slett ikke verst. Det skal jamen mye konsentrasjon og viljestyrke til å gå klar av stresset. Jeg har ikke lyst til at handelsstanden skal bestemme over min jul! Og så er det egne lyster og forventninger og vaner - som lett kan gå ut over det som er godt og forsvarlig.

Men vi har det jo så utrolig godt materielt sett, at det skulle da gå an å slappe av litt fra dette - og sette fokus på det viktigste og det egentlige. Jeg håper at dette lille bloginnlegget kan hjelpe litt med det!

Gledelig og velsignet julehøytid til dere alle!

5 kommentarer:

Anne-Berit sa...

Hei på deg og takk for fine ord på bloggen min.Den var flott den blomsteroppsatsen din,er så sjelden å se julegleder nå for tiden,er mest julestjerner og amaryllis nå,men julegleden er flott synes jeg.Jeg har forresten også barnebarn i Vestfold,min sønn med familie bor der,og der er det tre småtroll,som kommer nordover på besøk i jula.Å som jeg gleder meg til det.De to andre barnebarna,min datter og svigersønns barn,bor på Nord-Møre,så det er et stadig savn,men desto mer stas når vi treffes.Ha ei fin uke:)

Lille meg sa...

Hei bestemor Aud!
Så fine blomster, og nå har du fått mye nytt på bloggen din også!
Jeg har fått hvit juleglede i år, det har jeg aldri hatt før.

Ønsker deg ei fredfull julehøytid!

Lille meg sa...

Hei igjen! Jeg har en utfordring til deg på bloggen min. Jeg ble heller ikke spurt på forhånd.

Lille meg sa...

God kveld!
Takk for at du tar utfordringen!
Det var det jeg syntes var vanskeligst, jeg også, å finne nye å utfordre.
Etter å ha lest endel andre blogger,ser jeg etterhvert at mange er blitt utfordret.
Du kan jo prøve iallfall. Kanskje du kan gå inn på en fremmed blogg og finne ideer til noen å utfordre videre.
Lykke til, og ha en god kveld!

Forgjengelige ting sa...

Så koselig at du kommer med nytt innlegg på bloggen din! Flott blomsterdekorasjon du har der! Kjekt at du ærer Skaperen gjennom bloggen din! Det er så sant det du sier!!